Torskrygg med pocherade ägg och vitvinssås

 
 
4 portioner
 
600 g torskrygg
2 tsk salt
 
Vitvinssås:
3 schallottenlökar
1 msk smör
2 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
3 dl grädde
salt
saften av 1/2 citron
1 1/2 msk smör
 
Pocherade ägg:
4 ägg
1 liter vatten
1 tsk ättikssprit (12 %)
1 tsk salt
 
Till servering:
Pressad potatis
4 ansjovisfiléer
3 msk finhackad gräslök
 
Dela fisken i 4 bitar.
Salta dem runtom och låt dem rimma i kyl i 1 timme.
 
Skala och finhacka löken.
Fräs den på svag värme i smör utan att den tar färg.
TIllsätt vin, buljong och grädde.
Koka ihop tills ca 5 dl återstår, ca en timme.
Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. 
Smaka av med salt och citronsaft. (hit kan man förbereda såsen i förväg)
Vispa ner smöret i den varma såsen precis innan servering.
 
Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull.
Sänk värmen så att vattnet bara sjuder.
Knäck ett ägg i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet.
När äggvitan stelnat, efter 3-4 minuter, är äggen klara.
Lyft upp dem ur vattnet med en hålslev.
 
Koka upp 1/2 dl vatten i en låg, vid panna. 
Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud den på svag värme under lock i ca 5 minuter.
 
Servera fisken med vitvinssås, ägg och pressad potatis. Garnera med ansjovis och grädlök.