Tournedos med balsamsås och potatisrulle
4 portioner
4 bitar oxfilé (á 150 g)
1 tsk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
2 msk smör
Potatisrulle:
4 frysta smördegsplattor
600 g svalnad, kokt potatis
salt och peppar
1 ägg
100 g riven västerbottenost
Balsamsås:
1 schallottenlök
1 liten morot
1 liten bit rotselleri
1 msk + 50 g rumsvarmt smör
1,5 dl vatten
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl japansk soja
Ta fram köttet så att det är blir rumstempererat medan tillbehören görs.
Potatisrulle:
Sätt ugnen på 225°C.
Tina smördegen enligt förpackningens anvisning.
Mosa potatisen.
Kavla ut smördegen något och strö potatisen över plattorna.
Salta och peppra och rulla ihop.
Skär rullarna i skivor och ställ dem, med snittytan nedåt på en bakplåtspapperklädd plåt.
Vispa upp ägget lätt och pensla lite på varje stubbe och strö lite ost över varje.
Sås:
Skala och finhacka lök, morot och selleri och fräs alltsammans i en kastrull i smör i ca 3 minuter.
Tillsätt vatten, vinäger och soja och låt puttra i ca 5 minuter.
Vispa ner 50 g smör och ta kastrullen från plattan.
Grädda potatisrullarna mitt i ugnen 15-20 minuter.
Knyt eventuellt stesnöre runtom köttet så att det behåller formen.
Krydda köttet med salt och peppar och bryn det på båda sidor i smör i en stekpanna.
Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och stek färdigt bredvid potatisrullarna i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är ca 56 °C.
Servera tournedosen med såsen, potatisrullar och smörfrästa bitar av kronärtskocksbottnar eller svamp.