Vörtlimpa

 
 
1 limpa
 
5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
3/4 dl rågkross
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 1/2 tsk mald kardemumma
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 dl porter
2 dl filmjölk
1 dl russin
 
Sätt ugnen på 180°C.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig smet.
Blanda ner russinen.
 
Lägg smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd i bakplåtspapper.
Grädda limpan längst ner i ugnen i 55-60 minuter.
Låt den svalna i formen.
Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga i ett par timmar innan du skär det i skivor.