Frukt & Bär, Kakor & Pajer, Tårtor & Bakelser brun, brun farin, brunt farin, cheesecake, citron meliss, citrongräs, citronklyftor, citronmeliss, citronsaft, citronskal, citronskiva, citronskivor, citronsås, citronzest, cream cheese, creme fraiche, farin, farin socker, farinsocker, finrivet limeskal, färskost, gelatin, gelatinblad, gelé, havre, havregryn, hårdkokt ägg, kanel, kanelpulver, kanelstång, lime, limeblad, limejuice, limesaft, limeskal, limezest, mald kanel, malen kanel, mjöl, nypressad citronsaft, philadelphia, philadelphiaost, rumsvarmt smör, smör, smör- och rapsolja, socker, strösocker, vanilj, vaniljpulver, vaniljsocker, vaniljstång, vaniljvodka, vanillinsocker, vetemjöl, vetemjöl special, ägg, äggula, äggulor, äggvita, äggvitor, äppelcheesecake, äppelklyftor, äpple, äpplen

Äppelcheesecake med lime- och citronmelissocker



Ca 10 bitar  
125 g smör
0,5 dl brunt farinsocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
finrivet skal av 1 lime  

Fyllning:
3 äpplen
25 g smör
2 msk brun farin
1,5 tsk mald kanel
saften av 0,5 pressad lime
1 ägg
0,5 dl strösocker
200 g philadelphiaost
1,5 tsk vaniljsocker
 
Topping:
1 gelatinblad
2 dl lätt creme fraiche
2 msk strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
rivet skal av 0,5 lime  

Lime- och citronmelissocker:
15 citronmelissblad
rivet skal av 0,5 lime
1 msk strösocker  

Sätt ugnen på 200°C.
Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut degen i formen och ca 3 cm upp på kanten.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 6 minuter.
Sänk sedan ugnsvärmen till 175°C.
 
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Stek dem i smöret med farin och kanel ca 5 minuter och pressa över limesaft.
Lägg äppelbitarna i pajskalet.
Vispa ägg och socker fluffigt.
TIllsätt philadelphia och vaniljsocker under omrörning och bred sedan krämen över äppelbitarna.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter och låt sedan kakan kallna.
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Blanda creme fraiche, socker, vaniljsocker och limeskal.
Ta upp och värm gelatinbladen tillsamans med en matsked av creme fraichesmeten.
Blanda ner gelatinet i resten av smeten och bred blandningen över kakan och ställ kallt tills det är dags för servering. 
 
Finhacka citronmelissbladen och blanda med limeskal och socker.
Strö sockret över kakan och servera.  
Kakan kan med fördel göras dagen innan den ska serveras, men vänta med att lägga på sockret tills den ska ätas.
 
Näringsinnehåll per portion:
366 kcal
5 g protein
22 g fett
37 g kolhydrater