Grillad, hängmörad ryggbiff med rub, chipotlesmör och ugnsrostad sötpotatis

 
4 port
 
4 stora skivor hängmörad ryggbiff (ca 800 g)
1 kg sötpotatis
3-4 msk olivolja
1 tsk salt
 
Rub:
2 tsk flingsalt
2 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk chiliflakes
1 msk olivolja
 
Chipotlesmör:
75 g rumsvarmt smör
0,5 chipotle chilifrukt (eller 1 tsk chipotle chilipeppar)
0,5 tsk honung
salt och peppar
 
Mortla ihop kryddorna till rubben och gnid in det i köttet.
Ringla olivoljan över köttet och klappa ut den över köttet och låt köttet vila i marinaden i minst 1 timme.
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Tvätta sötpotatisen noga och skär i stavar eller klyftor.
Lägg på en ugnssäker plåt och ringla över olivolja och salt.
Rosta i ugnen i ca 25 minuter.
 
Hacka chipotlen fint och blanda med smör och honung.
Smaka av med salt och peppar och ställ smöret i kylen tills det är dags för servering.
 
Grilla biffarna ca 3 minuter på varje sida, beroende på tjockleken och hur välstekt du vill att det ska vara.
 
Servera biffarna tillsammans med chipotlesmöret och sötpotatisen, och en god sallad.