Stekt havsaborre med smörig hummervinägrett

 
4 portioner
 
 8 aborrfiléer (jag använde havsaborre men det går minst lika bra med vanlig aborre)
2 msk salt
2 msk strösocker
 
Hummervinägrett:
1 schallottenlök
0,5 msk olivolja
0,5 dl sweet chilisås
3 msk rödvinsvinäger
2 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vatten
50 g smör
0,5 dö finhackad gräslök
 
Ta bort benen från aborren och blanda ihop salt och socker.
Gnid in filéerna med saltblandningen och lägg ihop dem två och två och låt dem ligga i kylen i en timme.
Skölj snabbt av saltet och klappa filéerna lägg med hushållspapper.
 
Sås:
Skala och hacka löken och fräs den i oljan i någon minut.
Tillsätt sweet chilisås, vinäger, fond och vatten och låt koka tills ca hälften kvarstår.
Sila bort löken och tillsätt sedan smör och gräslök.
 
Grilla eller stek aborrfiléerna 2-3 minuter på varje sida. 
Servera filéerna med hummervinägretten och kokt potatis en lite kokt sparris.