Fläskkött, LCHF, Nötkött, Soppor & Såser flingsalt, fläsk, fläskfilé, fläskytterfilé, fond, grädde, grönpeppar, grönpepparkorn, kalvfond, koncentrerad kalvfond, matlagningsgrädde, märg, märgben, peppar, rumsvarmt smör, salt, schallottenlök, schalottenlök, scharlottenlök, smör, smör- och rapsolja, vatten, vispgrädde, whiskey

Helstekt fläskytterfilé med grönpepparsås och grillade märgben

 
 
4 portioner

500 g fläskytterfilé
smör att steka i 
salt och peppar
 
4 märgben
flingsalt
 
25 g smör
1 schallottenlök
0,5 dl grönpepparkorn
0,5 dl whiskey
2,5 dl vatten
0,5 dl koncentrerad kalvfond
3 dl vispgrädde
salt och peppar
 
 
Sätt ugnen på 175°C.
Putsa filén och salta och peppra den runtom.
Bryn filén i en het panna med smör runtom och lägg den sedan i en ugnsfast form.
Låt filén gå färdig i ugnen tills den har en innertemperatur på 70 grader medan du gör såsen.
Linda sedan in den i folie och låt den vila i ca 15 minuter.
Höj temperaturen på ugnen till 225 grader.
 
Ställ märgbenen i en ugnsfast form och strö lite flingsalt över dem. 
Ställ dem i ugnen i ca 20 minuter tills märgen blivit mjuk, låt den inte stå för länge dock, då rinner den ut i formen.
 
Hacka löken och fräs den genomskinlig i en kastrull tillsammans med grönpepparn.
Häll på whiskey, vatten och fond och koka ner till hälften.
Sila bort löken och pepparn och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Vispa ner grädden och låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera allt sammans med en god sallad, eller klyftpotatis.