Mandelfudge
ca 30 bitar
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl vit sirap
½ tsk salt
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl vit sirap
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
150 g vit choklad
50 g hackad mandel
50 g smör
150 g vit choklad
50 g hackad mandel
ev 100 g torkade tranbär
Koka mandeln i lite vatten tills skalet bubblar sig lite.
Häll av vattnet och pluppa ur mandeln ur sitt skal och hacka mandeln fint.
Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°.
Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har.
Rör om lite då och då så att det inte bränner vid.
Ta kastrullen från värmen.
Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint.
Lägg ner det i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat och blanda till sist ner mandeln.
Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret.
Strö eventuellt lite tranbär över.
Låt svalna en stund och sätt in i kylen.
Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt.
Förvara svalt.