Choklad, Fröer & nötter, Godis, Jul block choklad, chokladdoppad, chokladdoppat, chokladfrosting, chokladfudge, chokladkaka, chokladkola, chokladmousse, chokladsmet, chokladtryffel, farin socker, flingsalt, fudge, godis, grädde, jodat salt, julfudge, julgodis, knäckig chokladkaka, krossad choklad, ljus choklad, ljus sirap, mald mandel, malda mandlar, mandel, mandelflarn, mandelfudge, mandelgodis, mandelmassa, mandelmjöl, mandelspån, mandeltosca, mandeläppelkaka, mandlar, mjukt smör, mörk choklad, rumsvarmt smör, salt, salt med jod, sirap, skållad mandel, smör, smör- och rapsolja, smördeg, smörgås, smörgåskrasse, socker, sockerdricka, sockerfri, sockerfri choklad, sockerfri mjölkchoklad, sockerkaka, sockerärtor, stevia strö, strö, strösocker, vanilj, vaniljfrön, vaniljglasyr, vaniljpulver, vaniljsocker, vaniljstång, vaniljsås, vaniljsåspulver, vaniljvodka, vanilla, vanillinsocker, vispad grädde, vispgrädde, vit choklad, vit chokladfrosting, vit chokladmousse, vit sirap

Mandelfudge

 
 
 
ca 30 bitar

2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl vit sirap
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
150 g vit choklad
50 g hackad mandel
ev 100 g torkade tranbär
 
Koka mandeln i lite vatten tills skalet bubblar sig lite.
Häll av vattnet och pluppa ur mandeln ur sitt skal och hacka mandeln fint.
Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°.
Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har.
Rör om lite då och då så att det inte bränner vid.
Ta kastrullen från värmen.
Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint.
Lägg ner det i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat och blanda till sist ner mandeln.
Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret.
Strö eventuellt lite tranbär över.
Låt svalna en stund och sätt in i kylen.
Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt.
Förvara svalt.