Renytterfilé med ugnsrostad pumpa och rödvinssky

 
 
 
4 port
 
Kött:
600 g renytterfilé
smör att steka i
salt och peppar
 
Ugnsrostad pumpa:
1-2 butternut pumpor
4 vitlöksklyftor
1 rödlök
olivolja
salt och peppar
 
Rödvinssky:
1 scharlottenlök
1 krm svartpeppar
1 msk smör
2 dl rödvin
2 dl vatten
1 tsk soja
2 msk koncentrerad kalvfond
100 g smör
 
Sätt ugnen på 100 grader.
Putsa och rensa renfilén från hinnor och senor och dela den i fyra bitar.
Bryn på hög värme i smör i en stekpanna och salta och peppra.
Låt filén bli klar i ugnen tills den har en innertemp på 62 grader.
 
Höj värmen på ugnen till 275 grader.
Skala pumpan och rödlöken och skär i klyftor.
Krossa vitlöksklyftorna (som fortfarande har skalet på) med bredsidan av en kniv.
Ringla olivolja, salt och peppar över pumpan och löken och blanda ihop allt och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ställ in i ugn tills pumpan är mjuk och allt har fått fin färg.
 
Finhacka en scharlottenlök och fräs mjuk i smör i en kastrull tillsammans med pepparn.
Tillsätt rödvin, vatten, soja och kalvfond.
Låt sjuda tills det reducerats till hälften.
Sila bort löken och i med smöret och låt det smälta ner i såsen under omrörning.
 
Servera köttet tillsammans med ugnsgrönsakerna och såsen.