Vegabullar

(45,2% kolhydrater)


ca 45 st

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
13 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
ev. 2 tsk malen kanel

1 ägg

Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm tills alltsammans är 37 grader varmt.
Lös upp jästen i en bunk tillsammans med lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och 2/3 av mjölet.
Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
Tillsätt ytterligare mjöl men spara 1-2 dl till utkavlingen.
Strö lite mjöl över degens yta och täck med en bakduk.
Ställ degen dragfritt och jäs den till dubbel storlek, ca 1 timme.

Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord.
Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en 30x50 cm stor rektangel.
Vispa ihop smör, strösocker, vaniljsocker och eventuellt kanel till en smet.
Bred ut smeten på de tre plattorna och rulla ihop dem på längden.
Skär rullarna i 2-3 cm breda skivor.
Ta baksidan av en matkniv och fryck till på ovansidan av varje skiva, så att bullen breder ut sig åt två håll.
Lägg under bakduk och låt jäsa ca 30 minuter till.
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck eventuellt till dem igen om det behövs.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.