Midsommartårtan 2010
Detta är utan tvekan den godaste tårta jag ätit i hela mitt liv. Prova den prova den prova den!
Botten:
200g Smör
3 Ägg
4 ½ dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
½ dl Ljus Sirap
1 dl Kakao
2 krm Salt
3 dl Vetemjöl
½ dl Mjölk
2 hackade Dubbeldaim
Gör såhär:
Smält matfett och ställ det åt sidan.
Rör snabbt ihop ägg, socker, sirap, kakao, salt och mjöl med en slev.
Tillsätt matfett, mjölk och den hackade daimen.
Häll smeten i en rund, bakplåtspapperklädd form.
Grädda i mitten av ugnen i 175°c, ca 1h.
Blåbärsmousse
4 Gelatinblad
250g frysta Blåbär
2 msk Vatten
2 dl Strösocker
2 msk Vaniljsocker
4 dl Vispgrädde
3 dl Turkisk Yoghurt ör såhär:
Lägg gelatinbladen i riktigt med kallt vatten.
Koka upp blåbär, vatten och socker.
Krama vattnet ur gelatinbladen och vispa i dem i blåbärpuréen.
Låt svalna en aning.
Vispa grädden hårt och rör i yoghurten.
Under kraftigt vispning, häll i en stråle ner båbärspuréen i gräddyoghurten.
Häll moussen i formen som inuti täckts med bakplåtspapper på kanterna.
Frys
Tag fram tårtan och låt den stå i rumstemperatur 5h / i kylen 12h innan servering.
Dekorera med massor av jordgubbar och pudra lite florsocker över.
G