Saffransbullar med mandelmassa

Hej hopp!

Julstöket har nu officiellt börjat. Igår bakade jag nämligen dessa underbart goda saffransbullar med mandelmassefyllning. Galet gott! Som lussekatter i bull-form helt enkelt! 7Eleven kan slänga sig i väggen ;P

Till ca 20-30 stora bullar behövs:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Gör såhär:
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till 37 grader.
Rör ner saffran.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.


Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.



Rulla ihop från långsidan.
Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar!
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på och vik in änden under bullen så de inte rullar upp sig) eller lägg bullarna i pappformar.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.



Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.



Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk.



Receptet kommer från den grymma matbloggen http://matplatsen.org